2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De focus van SAP op het leveren van meer AI-diensten om de cloud ERP-transitie van klanten te vergemakkelijken, lijkt zijn vruchten af te werpen. In het eerste kwartaal van dit jaar zag de cloud- en ERP-gigant zijn omzet toenemen.

In het eerste kwartaal zag SAP zijn omzet toenemen tot een bedrag van 8,04 miljard euro. Dit was acht procent meer dan in hetzelfde kwartaal in 2023. De omzet uit de clouddiensten steeg in het afgelopen kwartaal naar 3,93 miljard euro en de software-omzet naar 3,03 miljard euro. De cloud- en ERP-gigant rapporteert daarnaast een cloud backlog van 14,2 miljard euro. Deze is 27 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2023.

Business AI stimuleert implementatie

SAP is op het moment flink bezig zijn AI-activiteiten op te schroeven. In januari gaf CEO Christian Klein aan dat het bedrijf de komende twee jaar meer dan een miljard euro in AI gaat investeren.

In februari werd de oprichting van het SAP Business AI-onderdeel aangekondigd. Deze afdeling gaat zich binnen SAP bezig houden met productontwikkeling, onderzoek en implementatie. De business unit werkt hierbij nauw samen met de verschillende andere bedrijfsonderdelen en regionale teams voor het verder integreren van AI in het complete productenportfolio.

Lees meer: SAP richt bedrijfsafdeling Business AI op

De komst van de Business AI-afdeling moet er uiteindelijk natuurlijk voor zorgen dat bedrijven sneller van de ontwikkelde AI-oplossingen profiteren. Producten die hierbij moeten helpen zijn onder meer de (generatieve) virtuele assistent Joule waarmee klanten inzichten kunnen verwerven vanuit de data in hun grote (SAP) databases. SAP heeft ook recent GenAI-functionaliteit toegevoegd aan zijn SAP Datasphere Platform.

Verder krijgt de AI-push van SAP gestalte met investeringen in onder meer AI/LLM-ontwikkelaars als Anthropic en Cohere. De push blijft overigens niet helemaal zonder gevolgen. In januari van dit jaar kondigde SAP aan 8.000 banen te schrappen. AI kost geld, en dat geld wordt bij meerdere bedrijven onder meer gevonden door elders banen te schrappen, schreven we al.

Reactie Christain Klein

In een reactie op de kwartaalcijfers geeft CEO Christian Klein aan tevreden te zijn en te verwachten dat de (financiële) doelstellingen voor dit jaar worden gerealiseerd. Vooral verwacht hij nieuwe klanten uit het middensegment aan te trekken.

SAP verwacht voor heel 2024 een omzet te realiseren van tussen de 17 en 17,3 miljard euro. Dit zou tussen de 24 en 27 procent hoger zijn dan de resultaten over 2023. Vanaf 2025 wil de het bedrijf deze omzet verder opschroeven, is het plan.

Lees ook: SAP schrapt 8.000 banen