Google Inc. tart de Chinese overheid door bezoekers van Google.cn om te leiden naar een ongecensureerde website gelokaliseerd in Hong Kong, Google.com.hk.
Hong Kong
Hong Kong, tot 1997 een Britse kroonkolonie, beschikt over een aparte overheid en economie. In de zomer van 1997 werd Hong Kong teruggegeven’ aan China, waarop China onder andere beloofde om in ieder geval 50 jaar lang de persvrijheid te behouden.
China & Censuur
De zoekmachine-gigant werd sinds zijn debut in China in 2006 geforceerd om de zoekresultaten te censureren. Sergey Brin, mede-oprichter van Google, drong er bij de directieleden van Google op aan om te stoppen met het censureren van zoekresultaten.
Bij het opzoeken van informatie over ‘verboden’ termen gerelateerd aan de Falun Gong-beweging en de met geweld ‘neergeslagen’ protestacties op Tiananmen Square in 1989 wordt een error gegenereerd. Hieruit blijkt dat ook zoekacties vanuit China via Google.com.hk alsnog gedeeltelijk gecensureerd zijn. Het censuur-‘systeem’ van China wordt ook wel de ‘Great Firewall of China’ genoemd.
Google’s Motto: Don’t Be Evil
"De Chinese overheid heeft, in voorgaande discussies, duidelijk aangegeven dat zelfcensuur een niet-onderhandelbare wettelijke eis is. Wij geloven dat deze nieuwe aanpak een manier is om ongecensureerde zoekresultaten aan te bieden aan het Chinese volk. Het is geheel legaal en zal ervoor zorgen dan mensen in China verbeterde toegang hebben tot informatie. De pogingen van de Chinese overheid om de vrijheid van meningsuiting verder te limiteren door het blokkeren van websites als Facebook, Twitter, YouTube, Google Docs en Blogger heeft bij ons tot de conclusie geleid dat we niet langer door konden gaan met het censureren van zoekresultaten op Google.cn", zo meldt Google in een blogpost.
Outsiders
"Het is heel aannemelijk dat Google.com.hk net zo agressief geblokt zal worden als Google.com en waarschijnlijk zelfs agressiever," aldus Ben Schachter, analist bij Broadpoint amTech Inc.
De Amerikaanse overheid laat weten teleurgesteld te zijn in het feit dat Google en China geen overeenkomst hebben weten te sluiten. Het conflict draagt bij aan de verslechtering van de relatie tussen beide landen. Aandelen van Google in de Nasdaq Stock Market daalde gisteren met $2.50. De aandelen zijn dit jaar met 10 procent gedaald.
"Google speelt een gevaarlijk spelletje. Mogelijk zullen ze meer kwaad dan goed doen," aldus Rob Enderle, president van bedrijfs-adviesbureau Enderle Group.