2min

Microsoft herinnert klanten eraan dat Windows 10 21H2 op 11 juni ondersteuning verliest. De enige versie van dit besturingssysteem die nog van support voorzien wordt, is 22H2.

De end-of-life (EOL) datum was al eerder aangekondigd, maar Microsoft achtte het noodzakelijk een reminder te plaatsen. EOL houdt in dat er geen security-updates meer verschijnen, waardoor online connectiviteit op dit OS op den duur kan leiden tot cyberrisico’s.

De ervaring leert dat oude Windows-versies onveilig zijn voor internetgebruik. Dat houdt gebruikers soms niet tegen: Windows 7 draait bijvoorbeeld nog steeds op 2,81 procent van de machines die StatCounter bijhoudt. Dat is meer dan Windows 8 en 8.1 samen. Hoewel het merendeel (hopelijk) niet met het internet verbonden is, zijn online Windows 7-apparaten blootgesteld aan meerdere kwetsbaarheden.

Tip: Einddatums Windows 10 en Windows 11

Windows 10 nog altijd populair

Het marktaandeel van Windows 10 is overigens nog altijd oppermachtig met iets onder de 70 procent onder Windows-machines. Windows 11 leek onlangs zelfs marktaandeel te hebben ingeleverd, maar dat kan hebben gelegen aan een ‘blip’ in de data van StatCounter.

Hoe dan ook zit Microsoft met een probleem. Windows 11 blijkt allang niet de beoogde vervanger van Windows 10 te zijn. Lang niet elke Windows 10-pc kan upgraden naar Windows 11 door het ontbreken van de veiligheidsfuncties Secure Boot en TPM 2.0. Belangenorganisaties waarschuwen daarom dat de EOL-datum voor Windows 10 honderden miljoenen apparaten tot e-waste zal maken. Alleen Windows 10 22H2 wordt nog tot 14 oktober 2025 ondersteund.

De redenen voor het uitblijven van Windows 11-adoptie hebben we eerder al uitgebreid beschreven. Lees dat verhaal hier: Windows 11-adoptie valt tegen, maar dat is niet meer dan logisch