1 min

Het demissionaire kabinet heeft gisteren een concept-wetsvoorstel gepubliceerd. In het voorstel staat dat internetproviders zelf mogen bepalen welke websites en diensten ze mogen blokkeren, met als enige voorwaarde het informeren van de klanten.

Indien het voorstel wordt aangenomen mogen providers naar eigen inzicht websites en diensten afknijpen of blokkeren. Internetproviders mogen dan bijvoorbeeld bij een te zware belasting van het netwerk diensten afknijpen of extra geld vragen voor sites als YouTube. Ook kunnen en mogen ze concurrenten dwarsliggen door bijvoorbeeld internettelefonie te blokkeren.

"Het kabinet maakt daarmee een gevaarlijke fout. Je mag providers geen gelegenheid geven om innovatieve diensten zoals internettelefonie of YouTube te blokkeren", zo stelt Bits of Freedom. Volgens de organisatie zullen commerciële ondernemingen er altijd naar neigen hun concurrenten te dwarsbomen en zijn er talloze andere prikkels om met het internetverkeer van klanten aan de haal te gaan.

Het volgende kabinet zal, samen met de Kamer, moeten beslissen of ze het wetsvoorstel aannemen. Op dit moment staat in het verkiezingsprogramma van zowel de D66 als GroenLinks dat providers internetverkeer niet mogen blokkeren.