Google heeft aangekondigd dat het Global IP Solutions (GIPS) wil overnemen en heeft een bod gedaan van 68,2 miljoen dollar. GIPS is een Noors bedrijf dat software maakt voor VoIP (Voice over IP) en videoconferencing.

GIPS is leider in real-time verwerking van VoIP voor zowel spraak en video. GIPS heeft geen producten voor de consument, in plaats daarvan biedt het diensten die werken op de backend voor producten zoals Yahoo Messenger, Citrix en WebEx. Dit is een interessante aanwinst voor Google, die reeds een aantal producten heeft voor de consument en daarmee kunnen profiteren van de GIPS-technologieën. Niet biedt GIPS alleen spraakverwerking voor VoIP-gesprekken die mogelijk Google Talk en Google Voice zou kunnen verbeteren, GIPS focust ook erg op real-time video-uitzendingen, zowel voor de client als mobiele kant. Met deze overname zou Google een zeer geduchte concurrent kunnen worden voor Skype.

In een verklaring aan zijn klanten zei GIPS dat na de overname Google de bestaande GIPS-klanten blijft ondersteunen zoals in eerdere contracten zijn afgesproken. Aan het einde van het contract, zullen deze klanten de mogelijkheid hebben om de overgang naar het nieuw aanbod, ontwikkeld door Google, te maken. Het zou kunnen dat Google het bedrijf niet soepel kan overnemen aangezien concurrenten, waaronder Yahoo! en Baidu, ook GIPS-technologie gebruiken in hun messenger clients.