2min

Gisteren is bekend geworden dat de zoekgigant Google twee bedrijven heeft ingelijfd. Het lijkt erop dat beide overnames verband houden met elkaar, maar zeker is dit niet. Google heeft het advertentiebedrijf AdMob en het VoIP-bedrijf Gizmo5 beide overgekocht.

Google heeft AdMob overgekocht voor een bedrag van 750 miljoen dollar. Het bedrijf AdMob houdt zich bezig met advertentiecontent. Dit is een vrij breed begrip en zo pakt AdMob het ook aan, ze doen namelijk zowel aan ingame-advertisement als aan gewoon adverteren. Voor Google lijkt dit interessant omdat AdMob zich ook bezighoudt met het adverteren in programma’s voor bijvoorbeeld een mobiel platform als Android.

AdMob verkeerde al even in financiële crisis en wilde eigenlijk een beursgang maken volgend jaar. Of Google het bedrijf, met de rechtsvorm NV, alsnog naar de beurs laat gaan is onduidelijk. Voor welke emissie de aandelen dan van eigenaar wisselen, is eveneens niet duidelijk. Het lijkt er wel op dat het eigen vermogen van het bedrijf een flinke boost heeft gekregen met de overname door Google, iets wat het bedrijf zeker kon gebruiken.


Daarnaast is bekend gemaakt dat Google het bedrijf Gizmo5 heeft overgekocht. Dit bedrijf houdt zich bezig met VoIP-diensten, zoals Skype ook doet. Voor welk bedrag Google het VoIP-bedrijf heeft overgenomen is niet bekend, maar de geruchten stellen dat het om een bedrijf van ongeveer dertig miljoen dollar gaat. Gizmo5 was gewoon een gezond bedrijf, in tegenstelling tot AdMob5, die toch wat meer eigen vermogen nodig had.

Het lijkt erop dat Google de expertise van het bedrijf wil gaan gebruiken om Google Talk mee uit te breiden. Op dit moment staat dit programma namelijk geen telefoongesprekken met fysieke telefoons toe, maar kan het enkel gebruikt worden om onderling mee te bellen. Iets dat Google, zo lijkt, toch wel graag wil veranderen.

Door de overnames van beide bedrijven zijn de geruchten ontstaan dat Google de expertise van beide bedrijven wil combineren. Hierbij wordt dan concreet gedacht aan een soort advertentie-supported belprogramma. Waarschijnlijk zoiets als Google Talk met advertenties en ondersteuning voor bellen naar fysieke nummers. Of dit er daadwerkelijk gaat komen is echter nog maar de vraag. De kans is ook aanwezig dat beide overnames niets met elkaar te maken hebben.