Microsoft heeft eerder deze week de online variant van Office 2010 gelanceerd. Via office.live.com kunnen mensen gratis gebruik maken van uitgeklede versies van Word, Excel, PowerPoint en OneNote.

De programma’s die beschikbaar in de webversie zijn uitgeklede versies van de programma’s uit de volledige Office 2010-pakketten. Uitgebreide en meer geavanceerde functionaliteiten zijn niet aanwezig, zo zijn er in bijvoorbeeld Word alleen basisfuncties aanwezig voor opmaak, en het invoegen van afbeeldingen en tabellen.

Microsoft stelt de gebruiker in staat om het gemaakte document direct vanuit de browser te downloaden en vervolgens te openen in de desktop-versie van het programma. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om het document te downloaden naar de computer, te delen en te printen.

Om gebruik te maken van de service moet er ingelogd worden op een Windows Live account. Microsoft stelt 25 gigabyte aan opslag beschikbaar per account. Officieel zou de service alleen nog maar beschikbaar zijn in de Verenigde Staten, Canada, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, maar in Nederland werkt die momenteel ook al. Via office.live.com kun je de service direct in gebruik nemen. De service is in het Nederlands beschikbaar.

De gratis webversie van Office zal in de toekomst advertenties gaan bevatten. De pagina’s die voorafgaan aan de kantoorsoftware bevatten momenteel al wel advertenties. Daarnaast is de service ook gekoppeld aan Hotmail en Docs.com. Via Docs.com kunnen documenten gedeeld worden via Facebook. De toepassingen zijn compatibel met Windows, Linux en Mac, wel is het vereist dat je een moderne browser gebruikt, minimaal Explorer 7, Firefox 3.5 en Safari 4 of Chrome.