Maandag lanceerde Apple Safari 5, de laatste versie van zijn webbrowser. De nieuwe versie zou 30 procent sneller zijn dan Safari 4 en introduceert een aantal nieuwe functies, zoals Extensions en Reader. Ook nieuw is de mogelijkheid om te zoeken met Bing, Microsofts zoekmachine.

Waar andere browsers, zoals Googles Chrome en Mozilla’s Firefox al veel langer ondersteuning hebben voor uitbreidingstoepassingen, zogenaamde extensions, introduceert Apple vanaf Safari 5 de mogelijkheid om de browser uit te breiden en te verbeteren door middel van veilige extensies die gebaseerd zijn op standaard webtechnologieen zoals HTML5, CSS3 en JavaScript en draaien in een veilige omgeving (sandbox). De extensies krijgen van Apple een digitaal certificaat als teken dat ze veilig staan.

Ook nieuw is Safari Reader, waarmee artikelen van één of meerdere pagina’s van het internet overzichtelijk en zonder poespas weergegeven kunnen worden. Safari 5 detecteert zelf de artikelen en laat dan een knop zien waarop gebruikers kunnen klikken. De nieuwe weergave heeft tevens mogelijkheid om tekst te vergroten, af te drukken of te versturen via e-mail.

Onder de motorkap van Safari 5 is er ook weer het een en ander veranderd. Zo zou de verbeterde Nitro JavaScript-motor onder Mac OS X moeten zorgen voor een 30 procent snellere verwerking van JavaScript dan Safari 4. Dat is volgens Apple drie procent sneller dan Chrome 5 en meer dan twee keer zo snel als Firefox 3.6. Door gebruik te maken van Domain Name System (DNS) prefetching zouden nieuwe pagina’s sneller geladen moeten worden en ook is de caching van eerder bezochte pagina’s verbeterd.

De nieuwe webbrowser verbetert ook de ondersteuning voor HTML5, waarvan Apple onlangs nog liet zien wat er allemaal mogelijk mee is. Nieuw in Safari 5 is ondersteuning voor schermvullend afspelen van HTML5-video inclusief closed captions. Ook nieuw zijn HTML5-functies als Geolocation, sectioning elementes, dragable attribute, forms validation en meer.

Safari 5 is gratis te downloaden voor Windows (XP SP2, Vista en Windows 7) en Mac OS X Leopard en Snow Leopard.