Chirp-tool verstuurt data tussen devices met verschillende audiotonen

Chirp-tool verstuurt data tussen devices met verschillende audiotonen

Data versturen op de (zeer) korte afstand tussen devices kan nu met verschillende audiotonen. Het ‘Chirp’-project maakt dit mogelijk met een open-source tool die online en via GitHub beschikbaar is.

Met het door cybersecurity-onderzoeker solst/ICE ontwikkelde Chirp kunnen gebruikers data versturen via verschillende audiotonen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het versturen van tekstberichten op korte afstand tussen devices, zoals tussen pc’s en smartphones. Voorwaarde is wel dat de devices over microfoons beschikken.

Het idee van Chirp kwam nadat de onderzoeker twee LLM’s met elkaar had zien praten met behulp van zogenoemde ‘ggwave’-gegenereerde audiosignalen. ggwave is een compacte ‘data-over-sound’-library die het verzenden en ontvangen van korte databerichten via geluidsgolven mogelijk maakt.

Chirp zet ieder karakter om in een specifieke geluidsfrequentie en speelt deze met real-time visualisatie af. Een ander device met een microfoon en de open-source tool kan dit geluid opvangen en weer in tekst omzetten.

Twee laptops met staafdiagrammen en gegevens in een donkere kamer, met groen en blauw gemarkeerde delen op de schermen.

Wel beperkingen

Chirp biedt mogelijkheden voor korteafstands-, offline- en low-power-use-cases, maar kent helaas ook beperkingen. Achtergrondgeluid maakt de tool door interferentie praktisch onbruikbaar voor echte toepassingen.

Een andere praktische belemmering is dat de tool stopt met ‘luisteren’ naar berichten terwijl hij aan het verzenden is. Alles wat tijdens het verzenden wordt ontvangen, gaat dus verloren. Als een bericht van 100 woorden ongeveer 70 seconden duurt om te worden verzonden, kan dit een probleem vormen.

Verder beschikt Chirp op dit moment niet over foutcorrectie en redundantie-functionaliteit. Hierdoor kan het foutenpercentage zeer hoog oplopen wanneer er te veel achtergrondgeluid is of wanneer het geluid van de speaker niet hoog genoeg staat.

Geen nieuw idee

Data via geluid overzetten is niet nieuw. In het begin van het computertijdperk voor consumenten werden bijvoorbeeld via de radio verschillende audiosignalen als ‘programma’s’ verstuurd die luisteraars konden opnemen op een cassettebandje. Deze bandjes konden vervolgens worden gekoppeld aan een computer, die het programma laadde.

Ook het overzetten van data met behulp van een speaker en een microfoon is niet nieuw. In 2018 wisten Israëlische onderzoekers met dit concept bijvoorbeeld een malware-aanval, ‘MOSQUITO’, uit te voeren.

In 2020 ontwikkelde Chirp.io, sinds 2020 in handen van Sonos, ook een dergelijke techniek. Hiermee werd seamless device-to-device-communicatie mogelijk zonder draadloze verbindingen.

Toekomstige plannen

Tegenover BleepingComputer geeft onderzoeker solst/ICE aan dat hij zijn tool verder wil ontwikkelen. De volgende stap is experimenteren met hypersonische geluiden, waarmee de uitwisseling van berichten via onhoorbare frequenties kan plaatsvinden. Dit maakt Chirp meer verborgen.

Een digitale interface voor audiodatatransmissie met een frequentieselectie en secties voor inkomende transmissie en berichtinvoer. Een knop met het label "Transmit" is aanwezig.

Chirp is nu gratis als online tool beschikbaar en als stand alone applicatie op GitHub. Gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken over privacy als het om de online tool gaat. Deze is gehost op GitHub Pages en alle functionaliteit vindt plaats aan de kant van de gebruiker; gegevens worden nooit naar een server gestuurd.

Tip: Hertzbleed: hoe GPU’s data kunnen lekken aan hackers