1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De FBI is bezig met een onderzoek zodat het makkelijker wordt om het verkeer van internetgebruikers af te tappen. Het Amerikaanse onderzoeksbureau is daarvoor in gesprek met verschillende technologiebedrijven in Silicon Valley.

Woordvoerders van de FBI en Facebook hebben de ontmoetingen bevestigt tegenover de The Wall Street Journal. Waarover exact is gesproken willen de woordvoerders niet zeggen. Robert Mueller III, directeur van de FBI, is van plan een wijziging in de wet te laten maken. Hij zou van plan zijn internetaannbieders een aantal nieuwe verplichtingen op te leggen. Mueller wil er hierdoor voor zorgen dat technologieleveranciers hun apparatuur geschikt gaan maken voor snelle taps en ook moet het decoderen van versleutelde berichten mogelijk worden.

Toch is niet iedereen even blij met deze beslissing, onder meer het Amerikaanse ministerie van Economischie Zaken heeft bezwaren tegen het wetsvoorstel. Volgens het ministerie zou deze verplichting een remmend effect op innovatie geven.

Eerder heeft de FBI ook al de mogelijkheid gekregen om telefoon- en breedbandaanbieders te dwingen onmiddellijk het verkeer naar een klant af te tappen, hier moet dan wel een gerechtelijk bevel voor zijn, deze regel is in 1994 toegepast. Dit zou hij ook willen uitbreiden naar alle internetgerelateerde bedrijven.