Het blijkt dat Facebook-oprichter Mark Zuckerberg in 2004 het woord ‘Face’ al heeft geregistreerd bij het merkenregistratiebureau van de Europese Unie. Nog geen jaar later lanceerde Zuckerberg voor het eerst Facebook in de Verenigde Staten, meldt WebWereld.

Mark Zuckerberg heeft in mei 2004 het Europese merkenrecht op ‘Face’ aangevraagd. Twee jaar later werd de registratie officieel en is het recht geregistreerd tot mei 2014. Daarnaast heeft het sociale netwerk ook merkenrecht op de letter ‘F’ en ‘F8’.

Het woord ‘Face’ mag niet door Facebook worden gebruikt in relatie met weggebruik of auto’s. Eerder deze week is bekend gemaakt dat ‘Face’ de eigendom wordt van Facebook, dit werd opgelegd door de US Patent en Trademark Office. In vergelijking met Europa heeft het in totaal zes jaar langer geduurd voordat Facebook het Amerikaanse merkenrecht op het woord kon bemachtingen.

Volgens Joost Becker, jurist van advocatenkantoor Dirkzwanger, is er wel een voorwaarde verbonden aan het Europese merkenrecht: dat Facebook ‘Face’ binnen vijf jaar moet gebruiken als merk, deze deadline stond al op mei 2009. "In Europa ben je gebruiksplichtig als registrant. Mogelijk denkt Facebook dat het gebruik van de eigen naam al dat merkenrecht uitoefent, omdat daar ‘face’ in is verwerkt. Of dat voldoende is, is voer voor juristen", vertelt Becker tegenover WebWereld.

Als bewezen kan worden dat Facebook zijn merkenrecht niet in gebruik heeft genomen, dan kan er worden gevraagd om een vervallenverklaring.