De regering is van plan om voortaan ook online een veiling te starten bij executieveilingen van huizen. Hierdoor zal het voor particulieren makkelijker worden om woningen te kopen die via een executeveiling worden aangeboden.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie gaat vandaag een wetsvoorstel sturen naar de Raad van State. In dit nieuwe wetsvoorstel zal het mogelijk worden om online deel te nemen aan een executieveiling, men kan dan straks zowel online als in de zaal een bod doen op een huis. Het wordt dan dus ook mogelijk voor bieders in de zaal om de online biedingen te volgen en te overbieden en natuurlijk ook andersom.

De nieuwe wetsregel moet ervoor zorgen dat particulieren makkelijker deel kunnen nemen aan executieveilingen, bij deze veilingen worden woningen van een schuldenaar bij opbod verkocht. Op dit moment brengt een woning bij een executieveiling ruim 30 procent minder op dan bij een gewone verkoop. Het is nog niet duidelijk of dat de digitale veiling er ook echt gaat komen, nadat de Raad van State ermee akkoord gaat moet ook de Tweede- en de Eerste kamer nog akkoord gaan.