2min

Ook de Amerikaanse krant The New York Times gaat op slot, vanaf 28 maart moet er betaald gaan worden voor toegang tot deze website. Net als de Britse Times, The Sunday Times en de Wall Street Journal moet ook voor deze website worden betaald. Wel wordt er gekozen voor een iets andere vorm, de eerst 20 nieuwsberichten per maand zijn gratis te lezen, daarna moet er betaald worden.

Een abonnement met onbeperkt toegang tot de website vanaf een computer of mobiele telefoon gaat 15 dollar per maand kosten. Daarnaast komt er een speciaal tablet-abonnement van 20 dollar per maand en voor degene die de website op alle mogelijke manieren wilt bekijken is er een abonnement van maar liefst 35 dollar per maand.

Hiermee verdwijnt er weer een grote nieuwssite achter een betaalmuur. De homepage van nytimes.com en de rubriekpagina’s blijven wel vrij toegankelijk. Voor degene die een abonnement hebben op de papieren versie komt er een registratieformulier op de website, zodat deze de krant gratis kunnen lezen.

Naast de limiet van 20 nieuwsberichten per maand is er wel een omweg die altijd mogelijk blijft en dat is via zoekmachines en bijvoorbeeld Google News. Als je vanaf een van die pagina’s een nieuwsartikel bezoekt kan je deze altijd lezen, ongeacht of je die maand al 20 nieuwsberichten hebt bekeken.

De beleggers reageren in elk geval positief. De aandelen van het bedrijf stegen met 3,8 procent tot 9,2 dollar, na de bekendmaking van het nieuws.

In Nederland wordt er ook al jaren gesproken over het invoeren van betaalmuren op websites van landelijke en regionale kranten. Op dit moment is alleen het Nederlands Dagblad overgegaan tot het invoeren van een betaalmuur. De Telegraaf en de Wegener kranten schijnen momenteel een betaalmuur in ontwikkeling te hebben, wanneer en of deze worden ingevoerd is nog onduidelijk.