2min

Google heeft vandaag Google Shopping gelanceerd in Nederland. Met Google Shopping ben je in staat om productinformatie op te zoeken en prijzen te vergelijken van alle bij Google aangesloten webshops. Ook worden op veel websites de recensies geïndexeerd en getoond in Google Shopping. Het grote verschil tussen deze prijsvergelijker en vele andere is dat Google Shopping gratis is voor de webwinkels.

Google verhevigt hiermee de strijd op de toch al drukke vergelijkingsmarkt. Dit zou voor veel spelers uiteindelijk weleens de nekslag kunnen betekenen. Op dit moment beschikt de prijsvergelijker van Google nog niet over enorm veel webshops maar dat lijkt een kwestie van tijd te zijn. Alle webwinkels kunnen zich uiteindelijk geheel automatisch en gratis aansluiten bij Google Shopping, het enige was ze hoeven te overleggen is een datafeed.

Uiteraard wil Google ook geld verdienen met haar prijsvergelijker en daarom maakt het boven en onder de prijsvergelijker gebruik van Google Adwords. Webwinkels kunnen bieden op deze advertentieposities en de hoogste bieder wordt daarin afgebeeld. Webwinkels betalen dus geen bedrag per klik en geen vast abonnementsgeld.

Het grootste nadeel voor de bestaande prijsvergelijkers is dat zij minder verkeer zullen gaan ontvangen vanuit Google. Google gaat namelijk Google Shopping integreren met de normale zoekresultaten. Hierdoor zullen de bestaande vergelijkers automatisch verder naar onderen worden geplaatst. Google Shopping zal eenzelfde soort blok krijgen binnen de resultaten als Google Nieuws, Maps, Afbeeldingen, endergelijke. Google heeft aangegeven dat hoewel de Google Shopping vandaag is gelanceerd, het tot wel 4 weken kan duren voordat iedereen deze ook daadwerkelijk tegenkomt in de zoekresultaten, dit komt omdat een aanpassing in het zoekalchoritme veel tijd kost om te verwerken over alle Google servers.

Ook Beslist.nl heeft vandaag laten weten hun strategie iets aan te passen. Vanaf 1 juni is het ook mogelijk voor webshops om je gratis op te laten nemen op Beslist.nl. Beslist blijft echter ook betaalde modellen hanteren, naast de gratis variant is er ook een standaard en een premium variant. Hierbij krijgt de webshop een betere en duidelijkere vermelding. Het standaard pakket van beslist.nl is verkrijgbaar vanaf 10 cent per klik en het premium pakket vanaf 20 cent per klik.