Google rolt social search uit in nog 19 talen

Google heeft op haar blog bekend gemaakt dat het de Social Search functie volgende week gaat uitrollen in 19 extra talen. Hierdoor zal deze manier van zoeken in veel landen beschikbaar gaan komen. Deze manier van zoeken bestaat al even maar raakte eerder in opspraak, nu vindt Google kennelijk de tijd rijp om deze manier van zoeken verder uit te rollen.

Google rolt social search uit in nog 19 talenWat deze manier van zoeken doet is de normale zoekresultaten combineren met de publiekelijk beschikbare data welke is gemaakt middels de sociale media activiteiten van je vrienden.

Google heeft een manier bedacht om te bepalen wie jouw vrienden zijn en daar was dan ook veel kritiek op want Google verzameld gewoon alles wat het kan vinden over een bepaald persoon. Zo zullen al je Google Talk contacten, je Google contacten, mensen die je volgt op Google Buzz of de Google Reader automatisch tot je vriendenkring behoren. Daarnaast worden ook je vrienden op publiekelijke pagina’s van sociale netwerken als Twitter en Facebook in kaart gebracht en toegevoegd aan deze lijst.

Google rolt social search uit in nog 19 talen
Recent kwam naar buiten dat Facebook een PR bureau had ingehuurd om negativiteit publiciteit naar buiten te brengen over deze social search functie. Google heeft daar niet op gereageerd en heeft besloten de functie dan maar in nog 19 talen te lanceren. Ook wordt er in de blog driemaal gesproken over Twitter maar geen enkele keer over Facebook.

Volgende week zal social search dus in nog 19 talen beschikbaar komen en later zullen nog meer talen gaan volgen. Google heeft laten weten binnenkort ook de Google +1 button uit rollen, waarschijnlijk zodra de 19 talen actief zijn. Ook wordt verwacht dat deze knop dan voor de uitgevers beschikbaar zal komen, zodat ze deze op hun websites kunnen plaatsen.

Bron:Google Social Web Blog