Apple heeft vandaag tijdens zijn keynote ook de nieuwe clouddienst iCloud gepresenteerd. iCloud is een nieuwe set van clouddiensten die het mogelijk maken om al je data van Apple-apparaten online te bewaren en te delen over al je Mac-producten. Of het nu gaat om je iPhone, iPad, iPod Touch, je iMac, Macbook of zelfs je Windows-pc.

Het is tegenwoordig enorm lastig om al je informatie beschikbaar te houden op al je apparaten. In de meest ideale situatie kan je op elk apparaat bij je foto’s, muziek, documenten, etc. komen. Op dit moment moet je daar nog enorm veel moeite voor doen en alles synchroniseren of steeds opnieuw kopiëren. Apple heeft daar met iCloud een oplossing voor.

Al je nieuwe documenten, foto’s, video’s of muziek worden automatisch geüpload via de WiFi-verbinding naar iCloud en vervolgens gepusht naar al je apparaten die met dezelfde Apple-ID zijn verbonden. Als je op je iPhone een foto maakt, staat die enkele seconde later al op je andere apparaten.

Steve Jobs zei hierover: "iCloud houdt je belangrijke informatie en content up -to-date op al je apparaten. Dit gebeurt allemaal automatisch en draadloos. En omdat dit allemaal is geïntegreerd, hoef je er zelf niet over na te denken, het werkt gewoon".

De nieuwe iCloud-dienst is volledig gratis en bevat de volgende functies:

  • Kalender, die gedeeld kan worden met vrienden en familie;
  • Advertentievrije pushmailaccount met een eigen @me.com-adres;
  • Je mailboxen worden up -o-date gehouden op al je iOS-apparaten en computers;
  • De App Store en iBookStore downloaden automatisch nieuw aangeschafte apps en boeken naar alle apparaten, dus niet alleen het apparaat waarop ze zijn aangeschaft;
  • iCloud maakt automatisch en veilig back-ups van je iOS-apparaten naar de cloud wanneer je je iPhone, iPad of iPod oplaadt en verbonden hebt via Wifi. Tijdens het back-uppen wordt aangeschafte muziek, apps, boeken, camerafoto’s en -video’s, apparaatinstellingen en applicatiedata meegenomen. Als je een nieuwe iPhone aanschaft, kan je door in te loggen met je Apple-ID alle informatie met één druk op de knop installeren.
  • De iCloud Storage API’s zorgen ervoor dat alle applicaties gebruik kunnen maken van deze opslagdienst en wijzigingen worden direct naar alle iOS-apparaten gepusht.
  • iCloud bewaart je laatste 1000 foto’s 30 dagen in de cloud en deze zijn direct beschikbaar op al je iOS-apparaten, alle overige foto’s worden opgeslagen op je iMac of Windows-pc.
  • iTunes in de Cloud valt ook onder iCloud en biedt de mogelijkheid om alle eerder aangeschafte muziek te downloaden naar al je iOS-apparaten zonder extra kosten. Nieuw aanschafte muziek kan ook op alle iOS-apparaten worden gedownload.
  • Via iTunes Match kunnen nummers die niet zijn aangeschaft via iTunes alsnog worden toegevoegd. Apple scant deze nummers en zoekt ze op in zijn eigen database en stelt ze dan beschikbaar in hoge kwaliteit.

Apples iCloud is volledig gratis behalve iTunes Match. Voor iTunes Match moet 24,99 dollar per jaar worden betaald. Apples iCloud is dus gratis en heeft een opslagcapaciteit van 5 GB, maar dit is exclusief muziek, apps en boeken. Apples iCloud werkt op maximaal 10 apparaten met één account. De hardwaregigant is klaar om iCloud aan te bieden via zijn drie eigen datacenters, waaronder het nieuwe datacenter in Maiden. Ook heeft het bedrijf recent 500 miljoen dollar geïnvesteerd in dit nieuwe datacenter om iCloud mogelijk te gaan maken.

iTunes in de Cloud is vanaf vandaag beschikbaar in de VS, wanneer en of deze dienst naar Europa komt, is nog niet bekendgemaakt door Apple. Mogelijk moeten de datacenters in Europa nog geschikt worden gemaakt of moeten de platenmaatschappijen nog akkoord gaan.