1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Vandaag is het World IPv6 Day en dit betekent dat veel grote bedrijven zoals Google, Bing en Facebook vandaag hun diensten ook middels versie 6 van het internetprotocol aanbieden. Gebruikers zonder IPv6 zullen hier niets van merken.

De test heeft als functie dat de deelnemende bedrijven kunnen testen of hun netwerk en infrastructuur goed op orde zijn en naar behoren werken. Dit soort tests worden steeds noodzakelijker nu het einde van het IPv4-tijdperk in zicht komt. Begin dit jaar werden namelijk de laatst beschikbare Ipv4-blokken uitgedeeld. Volgens het RIPE is Europa inmiddels begonnen aan haar laatste tien procent die nog beschikbaar is.

Vanmorgen was het mogelijk om de websites van 434 bedrijven te bezoeken via een IPv6-verbinding. Onder deze bedrijven bevinden zich grote spelers als bijvoorbeeld YouTube, Google, Bing maar ook verschillende kleinere en Nederlandse bedrijven. Zo doen een aantal hostingbedrijven mee en is ook de Gemeente Alkmaar van de partij. Rond elf uur vanochtend zijn de deelnemers weer teruggeschakeld naar het IPv4-protocol.

Wanneer het internet over zal schakelen naar IPv6, zal er een enorm aantal nieuwe beschikbare IP-adressen bijkomen. Dit zullen er zelfs zoveel zijn dat er per aardbewoner meer adressen beschikbaar komen dan er nu wereldwijd zijn. Het grootste nadeel is alleen dat de internetprotocollen niet compatibel met elkaar zijn. Hierdoor zal dus het gehele internet over moeten stappen naar het nieuwe protocol versie 6.