2min

In de internationale klopjacht naar de leden van de hackersgroep LulzSec, is er een 19-jarige man gearresteerd in het Verenigd Koninkrijk. De politie vermoedt dat de man een belangrijke rol vervult binnen de hackersgroep en wordt op dit moment dan ook het vuur aan de schenen gelegd.

Het gaat om een 19-jarige Britse man die woonachtig is in het plaatsje Wickford, Essex. Zowel de Britse politie als de FBI werkten samen om tot de arrestatie te komen. In een verklaring laat een woordvoerder van de Metropolitan Police weten dat de verdachte vermoedelijk een significante rol speelt binnen LulzSec. De man wordt verdacht van fraude en computermisbruik. Al zijn computerapparatuur is eveneens in beslag genomen.

LulzSec is een groep hackers die voorheen waarschijnlijk deel uitmaakte van Anonymous, de hackersgroep die onder meer verantwoordelijk is voor voor een DDoS-aanval op Paypal, Visa en Mastercard nadat zij alle geldstromen van en naar Wikileaks hadden bevroren.

LulzSec is de afgelopen paar weken met grote regelmaat in het nieuws geweest. Zo was de groep onder meer verantwoordelijk voor het hacken van diverse websites van Sony, de Amerikaanse Senaat, de FBI en CIA, gamedeveloper Bethesda en diverse gamesites. Iedere keer kwamen de hackers eerlijk uit voor hun acties door de publiciteit op te zoeken, veelal via Twitter.

Zowel Anonymous als LulzSec laten via Twitter weten dat de gearresteerde man niet het brein achter de organisatie is. De arrestatie volgt nadat LulzSec gisteren met een persverklaring naar buiten kwam. Hierin zegt de hackersgroep dat ze geen bedreiging vormt voor het open en vrije internet. Hackers die heimelijk in de stilte opereren zijn het grote gevaar voor internetgebruikers, aldus LulzSec in de persverklaring.