2min

Tags in dit artikel

, , ,

De hackersgroep LulzSec kondigt in een verklaring op haar website aan dat ze zichzelf gaat opheffen. Daarmee lijkt een einde te komen aan een periode van onrust en beroering op het world wide web.

"Onze cruise van 50 dagen zit erop, we moeten nu wegvaren. Hopelijk laten we inspiratie, angst, ontkenning, geluk, goedkeuring, afkeuring, spot, schaamte, bedachtzaamheid, jaloezie, haat, zelfs liefde achter. (…). We hopen dat we tenminste een microscopische impact hebben gehad op iets of iemand", aldus LulzSec in zijn verklaring.

Na bijna twee maanden gooien de hackers van LulzSec de handdoek in de ring. Waarom LulzSec de strijd staakt, is niet bekend. Opvallend is dat de aankondiging komt vlak na de arrestatie van een 19-jarige Britse jongeman. Een woordvoerder van de Metropolitan Police liet in een verklaring weten dat de man vermoedelijk een belangrijke rol speelt binnen LulzSec. Hij zou onder meer verantwoordelijk zijn voor de aanvallen op Sony en de CIA.

Of hiermee daadwerkelijk een einde komt aan de digitale inbraken is de vraag: in een verklaring roept LulzSec sympathisanten op om lid te worden van de AntiSec-beweging, een samenwerkingsverband tussen leden van Anonymous en LulzSec. Deze groep richt zijn pijlen op organisaties die actief zijn op het gebied van IT-beveiliging.

De hackersgroep LulzSec was de afgelopen weken geregeld in het nieuws. De groep claimde verantwoordelijk te zijn voor het hacken van diverse websites van Sony, de Amerikaanse Senaat, de FBI en CIA, gamedeveloper Bethesda en diverse gamesites. Iedere keer kwamen de hackers eerlijk uit voor hun acties door de publiciteit op te zoeken, veelal via Twitter.

LulzSec neemt op passende wijze afscheid. De groep publiceerde gisteren via een torrent de gebruikersgegevens van bijna één miljoen leden van onder meer AT&T, NAVO’s ebookshop en Battlefield Heroes. Volgens Webwereld bevatte de laatste datadump tevens een Trojaans paard.