Google staat bekend om het steeds maar introduceren van nieuwe webdiensten, veel van de diensten zijn vaak een succes maar zo af en toe flopt er ook weleens wat. Google heeft nu laten weten dat er wederom twee diensten zijn geflopt en daar wordt dan ook de stekker uit getrokken. Het gaat om Google Health en Google Powermeter.

Google Health is eigenlijk Google’s variant op het elektrisch patiëntendossier, alleen bij Google’s variant kan de patiënt zelf zijn dossier bijhouden en niet alleen de medische instanties. Het succes van Google’s EPD is echter uitgebleven waardoor de dienst maar weinig gebruikers kent. Google heeft laten weten de dienst per 1 januari 2012 te staken, de gegevens worden vervolgens op 1 januari 2013 definitief verwijderd. Gebruikers kunnen al hun informatie exporteren naar HTMl pagina’s, printbare PDF’s of een XML feed.

Het uitblijven van het succes van Google Health komt volgens Google doordat het er niet in is geslaagd om de belangrijke partijen in de zorgsector het systeem te laten steunen. Zonder steun vanuit de zorgsector is zo’n dienst niet haalbaar.

Google komt de actieve gebruikers van Google Health wel tegemoet, het biedt namelijk ook een exporteer functionaliteit aan via het Direct Project-protocol. Via dit protocol is het mogelijk om de Google Health-data te migreren naar de concurrende dienst van Microsoft, HealthVault. Gebruikers kunnen op die manier toch hun dossier online blijven beheren. Wel is de HealthVault van Microsoft alleen beschikbaar in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

De andere dienst waar Google de stekker uit trekt is de Google Powermeter. Met deze dienst is het mogelijk om het stroomgebruik van apparaten bij te houden. PowerMeter biedt volgens Google inzicht in het stroomverbruik binnenshuis. Deze tool zal op 16 september offline worden gehaald door Google.