2min

De fotodienst en weblog van Google, Picasa en Blogger zullen een naamsverandering ondergaan. Picasa krijgt de naam Google Photos en Blogger zal door het leven gaan als Google Blogs.

Deze naamsveranderingen maken onderdeel uit van Googles strategie om al zijn diensten te verenigen, zo meldt de website Mashable. Deze naamswijziging zou binnen nu en zes weken doorgevoerd worden. Volgens Mashable zou de aankondiging van Google Photos en Google Blogs best wel eens kunnen samenvallen met de officiële lancering van Google+ rond 31 juli.

Dit is natuurlijk geen vreemde zet: bijna alle diensten van Google bevatten ‘Google’ in de naam. YouTube vormt de uitzondering hierop. Dit is een sterke merknaam die wereldwijd bekendheid heeft. Bovendien zou het waarschijnlijk erg verwarrend zijn om de naam YouTube te vervangen door Google Video. Google lanceerde deze dienst in 2005 en moest de grote concurrent worden van YouTube, maar de dienst kreeg niet het succes waar het op hoopte. Dus in plaats van te concurreren met YouTube nam Google de videodienst in 2006 over voor een bedrag van 1,65 miljard dollar. Sindsdien is YouTube alleen nog maar verder gegroeid in populariteit. Een naamswijziging voor deze dienst ligt dan ook niet voor de hand.

Het is niet de eerste keer dat Google een dienst overneemt en diens naam verandert. In 2006 kocht Google JotSpot, dat men sinds 2008 kent als Google Sites, en in 2007 nam Google GrandCentral over. Deze dienst gaat sinds 2009 door het leven als Google Voice.