1 min

Tags in dit artikel

, ,

Bronnen op internet suggereren dat de Chinese overheid mogelijk voor meer dan een miljard dollar aan aandelen in de socialenetwerksite Facebook wil investeren. Dit zou de overheid willen doen om extra grip en macht te kunnen uitoefenen op Facebook.

Het land, onder meer bekend door het blokkeren van websites waaronder Facebook zelf, maar ook Twitter en YouTube, zou van plan zijn een significant deel van de aandelen te willen kopen, dit meldt International Business Times. De Citibank werkt samen met twee grote investeringsmaatschappijen, één uit China en één uit het Midden-Oosten, om een aandelenpakket te verwerven van ruim 1,2 miljard dollar.

De mogelijke gevolgen van een dergelijke investering en overdracht van aandelen leidt tot meer zeggenschap van China in Facebook. De privacy en pluriformiteit van de sociale netwerksite kan hierdoor in het geding komen, zo melden critici. Gedwongen censuur, aangestuurd vanuit de nieuwe aandeelhouder, wordt dan niet uitgesloten.

Er wordt gesuggereerd dat Facebook in haar eerste publiekelijke beursemmissie voor een dermate groot bedrag aan aandelen gaat uitgeven dat zelfs een miljard dollar aan aandelen niet genoeg is om direct invloed uit te kunnen oefenen op de bedrijfsvoering. Bovendien zal China geen preferente aandelen aankopen doen, zodat het geen stemrecht bemachtigt. Vooralsnog wordt het gerucht hardnekkig ontkend door zowel Facebook als de Citibank.