1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Er zijn berichten op internet opgedoken van inwoners van China die ineens toegang zouden hebben tot de website van Facebook. Dit is opmerkelijk omdat de website door de overheid van het land wordt geblokkeerd. Mogelijk zitten er barsten in de firewall van China of het land heeft mogelijk besloten de blokkade van Facebook deels op te heffen.

Uit de berichten van deze inwoners van China blijkt dat de toegang zowel via mobiele apparaten als via een beveiligde HTTPS-verbinding via hun computer mogelijk is. Ook zou het doorlinken vanuit sommige iOS-applicaties naar de website blijken te werken. Het sociale netwerk wordt sinds 2009 geblokkeerd door de overheid van China nadat een Chinese activist details over een aankomend protest op de website plaatste.

De toegang werd opgemerkt door de marketing professional Georg Godula. Hij merkte op dat het mogelijk was om een bericht te bekijken op het sociale netwerk. Echter gebruikte Godula hiervoor wel een iOS-applicatie. Via zijn browser of een breedband connectie bleek het echter niet te werken. Uit een test met collega’s bleek dat een deel van hun ook toegang had tot de website. Hiervoor gebruikte zij de Facebook applicatie zonder een VPN-connectie. Deze connectie bleek eerder namelijk de enige manier om de website te kunnen bereiken.

De grote vraag is nu of de toegang slechts tijdelijk is, of dat de Chinese overheid haar beleid aan het versoepelen is.