De oorlog tussen Apple en Adobe lijkt de tweede ronde in te gaan. Vorig jaar hadden de partijen met regelmaat ruzie om Flash en Adobe-applicaties die het mogelijk maakten op iPhone apps te bouwen. Deze week is Mac OS X Lion gelanceerd en Adobe zelf, maar ook de gebruikers van Adobe-producten, melden tientallen problemen.

De problemen die zijn ontstaan met de Adobe-producten gelden vrijwel alleen voor Mac OS X Lion. Onder Snow Leopard werken de producten wel gewoon goed. Het enige product dat onder Snow Leopard niet meer goed werkt, is Adobe Reader in combinatie met Safari. Apple heeft ervoor gekozen om zelf een PDF-reader in Safari in te bouwen.

De Adobe-producten die problemen vertonen onder Mac OS X Lion, zijn Acrobat, Dreamweaver, Fireworks, Flash, Flash Builder, Flash Catalyst, Illustrator, Lightroom, Photoshop en Premiere Pro. Een groot aantal populaire Adobe-producten heeft dus problemen. De problemen met Flash Builder en Catalyst lijken het grootst te zijn. Deze applicaties starten niet eens meer op.

Als we specifieker kijken naar de problemen dan kunnen we melden dat de Droplets functie in Photoshop en Illustrator niet langer werken. Dit geldt voor CS3, CS4 en CS5. Daarnaast is het in Illustrator CS5 onmogelijk om de Save- of Export-functie te gebruiken. In Adobe Lightroom werkt de ondersteuning voor Nikon camera’s niet meer goed. Adobe raadt voorlopig aan om niet te updaten naar Mac OS X Lion en gewoon Snow Leopard te blijven gebruiken.

Voor de verouderde Flash Builder en Catalyst zal in elk geval geen update komen. Voor de andere producten gaat Adobe zoeken naar een oplossing.

De grote vraag is natuurlijk hoe het komt dat er zoveel problemen zijn met Adobe-producten in Mac OS X Lion. Voorheen werkte Apple en Adobe altijd nauw samen bij nieuwe productlanceringen om dit soort situaties te voorkomen en te zorgen dat hun producten naadloos samenwerkten. Wellicht dat de ruzies van vorig jaar de samenwerking tussen beide bedrijven compleet heeft ontwricht. Of de schuld nu ligt bij Apple of bij Adobe dat al deze producten niet goed werken, uiteindelijk is de gebruiker de dupe en dit hadden beide bedrijven gewoon moeten voorkomen.

Softwareontwikkelaars hebben de laatste maanden de mogelijkheid gehad om beta’s van het besturingssysteem te downloaden en te testen. Hierdoor konden ze ook nagaan of hun bestaande producten goed werkten op het nieuwe besturingssysteem. Of de Adobe producten ook al zoveel problemen kende tijdens de bèta konden we zo snel niet achterhalen.

In elk geval zullen veel gebruikers die vaak met deze grafische toepassingen werken niet blij zijn, als ze deze week hun systeem hebben geüpdatet naar Mac OS X Lion. Hopelijk kunnen zowel Adobe als Apple op korte termijn met updates komen om de meeste problemen te verhelpen.