2min

Google heeft vandaag een nieuwe versie uitgebracht van zijn Chrome-browser, het gaat alweer om versie 13. Opmerkelijk aan deze versie is het aantal lekken dat Google heeft gedicht met deze nieuwe versie. In totaal heeft Google namelijk maar liefst 30 lekken gedicht, wel moet worden opgemerkt dat geen van allen een kritieke lek was.

Google moet bij het uitbrengen van versie 13 ook weer betalen want een groot deel van deze 30 lekken is gemeld door externe bedrijven. In totaal moet Google voor deze versie 17.000 dollar uitkeren aan deze externe partijen. Google heeft dit jaar inmiddels al 110.000 dollar uitgekeerd aan personen en bedrijven die lekken in de Chrome-browser hebben gemeld.

Google heeft in versie 13 niet alleen lekken gedicht, het heeft ook enkele nieuwe functies toegevoegd. Zo heeft de browser onder meer de eerder aangekondigde Instant Pages-functie gekregen. Hiermee worden webpagina’s waarvan de zoekmachine van Google voorspelt dat je ze gaat bezoeken alvast ingeladen. Dit is een uitbreiding op Google Instant en Instant Preview. Instant is de functie die je zoektermen automatisch aanvult en Preview is het plaatje wat je te zien krijgt bij de zoekresulaten.

Ook nieuw is een functie waar al menig Chrome-gebruiker lang op heeft gewacht. Vanaf versie 13 is het eindelijk mogelijk om een printvoorbeeld te zien van een webpagina. Hierdoor wordt de printfunctie van Chrome eindelijk goed onder handen genomen. Google heeft echter voor een aparte methode gekozen, het gebruikt voor het printvoorbeeld namelijk de ingebouwde PDF-lezer in Chrome.

Hierdoor werkt het printvoorbeeld niet als je de Adobe PDF-reader hebt geïnstalleerd op je computer. Om het toch werkend te krijgen kan je de Adobe PDF-Reader plugin voor Chrome uitschakelen.

Chrome 13 zal automatisch worden geïnstalleerd als je al gebruik maakt van de Chrome-browser. Indien dit nog niet is gebeurd en je wilt dit versnellen kan je op de gereedschapssleutel klikken rechtsboven en vervolgens op "Over Google Chrome". Chrome 13 is beschikbaar voor Windows, Linux en Mac OS X. Indien je de Chrome-browser nog niet gebruikt en graag wilt uitproberen kan je deze hier downloaden.