De realtime zoekresultaten van Google uit verschillende sociale netwerken komt binnenkort weer terug. Het zal de data van Google+ en andere sociale netwerken tonen. De realtime resultaten verdwenen toen het contract met Twitter afliep en niet werd verlengt.

De realtime zoekresultaten werden voorheen meestal getoond bij grote gebeurtenissen. Zoals de dood van Osama Bin Laden, behalve alle nieuwsitems zag je dan ook de reacties van mensen op Twitter en Facebook. Het zorgde ervoor dat Google’s zoekresultaten een stuk relevanter waren doordat Twitter vaak sneller gaat dan de nieuwssites kunnen bijhouden.

De realtime zoekresultaten verdwenen vorige maand ineens uit de Google zoekresultaten omdat Google het niet eens kon worden met Twitter over een contractverlenging waarbij Google toegang krijgt tot alle Twitter-data. Zonder Twitter vond Google de realtime resultaten onvoldoende en besloot ze dan maar weg te halen.

Amit Singhal heeft nu laten weten dat het Google zoekteam druk bezig is met een nieuwe versie van de functie die de realtime zoekresultaten regelt. Zo wordt er ondermeer geëxperimenteerd met het toevoegen van data vanuit Google+ en andere bronnen. Het lijkt er een beetje op dat Google nu denkt Twitter niet meer nodig te hebben om goede realtime zoekresultaten te bieden. Al zou het natuurlijk zp kunnen zijn dat Google nu alsnog met een overeenkomst met Twitter heeft gesloten.

Ook de vraag van Danny Sullivan van Search Engine Land werd beantwoord. Hij vroeg waarom de Google+ Stream geen eigen zoekmachine heeft, het antwoord daarop was: "We are on it" oftewel "We zijn ermee bezig".