1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Volgend jaar wordt het mogelijk om in elke Europese webshop te betalen met een Nederlandse betaalpas dankzij Mybank. Het nieuwe systeem wordt gebaseerd op dezelfde voorwaarden als de Single European Payment Area (SEPA). Onder SEPA kan met een pinpas in elke Europese winkel worden betaald. Dat moet nu dus ook mogelijk worden met online betalingen.

Bij het nieuwe online betaalsysteem zullen 67 Europese banken zijn aangesloten waaronder ook de grootste Nederlandse banken. Het systeem zal ongeveer hetzelfde gaan werken als het Nederlandse iDeal. Op de webshop kan er naast creditcard of Paypal ook een knop van Mybank worden geplaatst. Als hierop geklikt wordt zal de consument naar een beveiligde website geleid worden van zijn of haar eigen bank.

Verschillende webwinkelorganisaties, waaronder Thuiswinkel.org, hebben vorige week samen met grote Europese online winkels zoals Pixmania aan tafel gezeten bij EBA Clearing.

"De EBA vertelde ons dat er nu in ieder geval 29 banken de intentie hebben om het systeem te gaan gebruiken", vertelt Jaap Schokkenkamp van Thuiswinkel.org. "Wij hopen echter dat alle consumentenbanken gaan instappen zodat het bereik veel groter wordt."

Voordeel voor winkels is de beschikbaarheid van een veel grotere afzetmarkt. "Wehkamp.nl kan dan bijvoorbeeld veel makkelijker leveren aan Polen en Duitsers", zegt Schokkenkamp. "Voor consumenten wordt betalen over de digitale grens veiliger. Bovendien hebben zij meer keus waardoor de prijzen wellicht dalen."