Techzine schreef er twee weken geleden al over: Nokia komt met een nieuw mobiel besturingssysteem. Hoewel het destijds om geruchten ging, lijken deze nu bevestigd te worden door een vacature die het Finse telecombedrijf heeft uitgeschreven.

De vacature, die inmiddels van de website is verwijderd, spreekt niet concreet over Meltemi, maar wie goed tussen de regels leest kan eruit concluderen dat de vacature wel hierop betrekking heeft. Zo zal de nieuwe medewerker onderdeel uitmaken van een "nieuw samengesteld team dat verantwoordelijk is voor de Linux software en Kernel architectuurmanagement" van Nokia’s producten. Linux, Kernel en nieuw samengesteld team (Emerging Devices unit genaamd) verwijzen naar alle waarschijnlijkheid naar Nokia’s inspanningen om Meltemi te ontwikkelen.

Het nieuwe besturingssysteem, dat als codenaam Meltemi heeft meegekregen, zal alleen op goedkopere low-end mobiele telefoons van Nokia verschijnen. Meltemi OS is gebaseerd op Linux en Kernel achitectuurmanagement.

Opvallend is deze zet van Nokia wel te noemen. Onlangs besloot de telecomgigant om de bedrijfsstrategie om te gooien en zijn aandacht volledig te wijden aan Windows Phone. De besturingssystemen MeeGO en Symbian zullen hierbij het veld moeten ruimen. De ontwikkeling van een nieuw mobiel besturingssysteem is daarom opmerkelijk te noemen. Nokia had ook door kunnen gaan met MeeGo of Symbian voor de goedkopere toestellen, maar lijkt echt te kiezen voor een nieuw mobiel besturingssysteem.