2min

Tags in dit artikel

, , ,

Facebook gaat de lancering van de nieuwe functionaliteit Timeline enige tijd uitstellen. Het gelijknamige bedrijf Timelines.com is namelijk niet zo blij met de plannen van Facebook, het bedrijf heeft Facebook dan ook aangeklaagd voor het gebruik van de timelines functie en de naam ervan.

Timelines.com stapte vorige week vrijdag al naar de rechter om de lancering van Facebook Timeline tegen te houden. Het bedrijf is waarschijnlijk bang dat ze van de digitale kaart geveegd wordt als Facebook de gelijknamige dienst lanceert. De rechter durfde het niet aan om de digitale tijdlijn te verbieden. Facebook besloot daarop om de officiële lancering, die eigenlijk afgelopen weekend zou hebben plaatsgevonden, voorlopig uit te stellen.

Facebooks Timeline-functie is voorlopig alleen te gebruiken door mensen die zich hebben opgegeven als ‘graph developer’. Dat zijn inmiddels meer dan 1,1 miljoen mensen, en dat aantal groeit dagelijks met 100.000 tot 200.000 gebruikers.

Het bedrijf Timelines.com zou om ‘financiële noodhulp’ hebben gevraagd. De rechter oordeelde dat het bedrijf daar geen recht op heeft, omdat Facebook niet langer gebruikers wegleidt van de profielpagina van Timelines.com.

Timelines.com zegt de term ’timeline’ als handelsmerk te hebben geregistreerd en dat Facebook het gebruik van de term één-op-één overneemt. De advocaten van Facebook merkten op dat het woord een algemeen begrip is. Het is nu aan Facebook om aan te tonen dat ’timeline’ daadwerkelijk een algemeen beschrijvend woord is. Als ze dat lukt mag Facebook zonder enige problemen de term blijven gebruiken voor de nieuwste functionaliteit.

Timeline is een van de nieuwe functionaliteiten die Facebook introduceerde op de F8 Developer Conference. Naast de Timeline introduceerde Facebook eveneens een nieuwe muziekdienst en een gewijzigde nieuwsfeed. De laatste wijziging stuitte overigens op het nodige verzet van Facebook-gebruikers.