Na het uitstellen van de lancering van Timeline heeft Facebook besloten om een andere strategie te kiezen om de nieuwse functionaliteit Timeline aan de man te brengen. De functie zal niet ineens voor het grote publiek beschikbaar komen, maar zal individueel per gebruiker langzaamaan uitgerold worden.

Vorige maand op de F8 Developers Conference maakte Facebook bekend dat het internetbedrijf met de nieuwe functie Timeline komt. Hiermee kunnen gebruikers een tijdlijn maken waarop zij, op chronologische volgorde, alle hoogtepunten uit hun leven kunnen beschrijven en van foto’s kunnen voorzien, zoals je huwelijk, je eerste koophuis of de geboorte van je kund. Zo krijgen gebruikers een nog beter beeld van hun Facebook-vrienden.

Maar de lancering werd al snel uitgesteld, omdat het gelijknamige bedrijf Timelines.com een rechtszaak aanspande vanwege het naamgebruik. Het bedrijf zegt de term ’timeline’ als handelsmerk te hebben geregistreerd en dat Facebook het gebruik ervan één-op-één overneemt. De advocaten van Facebook merkten op dat het woord een algemeen begrip is.

Vanwege de rechtszaak besloot Facebook om de lancering van Timeline tijdelijk uit te stellen, die eigenlijk eind september zou plaatsvinden. Om Facebook-gebruikers tegemoet te komen zal Facebook de functie geleidelijk aan uitrollen. Als gebruikers de functie activeren, krijgen zij een persoonlijk bericht van Facebook waarin de datum vermeld staat wanneer de functie voor het desbetreffende profiel beschikbaar zal zijn. De lanceerdatum verschilt dus per gebruiker.

Volgens Mashable komt dit overeen met wat een woordvoerder eerder tegen hen zei over Timeline. Volgens hem zou deze functie in de komende weken ‘uitgerold’ worden. Het woord ‘lancering’ heeft hij nooit gebruikt. Hiermee mogen we ervan uitgaan dat de geleidelijke introductie van Timeline een welbedachte en weloverwogen lanceringsstrategie van Facebook is.