2min

Goed nieuws voor slachtoffers van inbrekers: als zij foto’s of ander beeldmateriaal van de dader hebben vastgelegd, mogen zij dit uploaden op het internet. Ze lopen hierdoor niet langer het risico om vervolgd te worden of een boete aangesmeerd te krijgen.

Enige tijd geleden diende de PVV een motie in met deze strekking. Een Kamermeerderheid heeft gisteren hiermee ingestemd. Burgers hoeven zich dus niet langer slachtoffer te voelen en kunnen daders gewoon aan de digitale schandpaal vastnagelen.

Wel stelt de PVV een aanvullende eis voor het uploaden van het beeldmateriaal: de slachtoffers moeten aangifte doen bij de politie en de verzamelde foto’s en beelden daar ook overhandigen. Op deze manier wil de partij misbruik zien te voorkomen.

"De pakkans van criminelen moet omhoog. De regering roept burgers op om actief mee te helpen, dus dan moet de overheid er ook voor zorgen dat de burger beelden van overvallers op internet kan plaatsen zonder dreigende sancties", aldus Andre Elissen van de PVV-fractie.

In juni startte de Vereniging Eigen Huis (VEH) de actie "Zet inbrekers te kijk". Daarvoor had ze een website in het leven geroepen waar slachtoffers van een inbraak foto’s en videofilms waarop de daders waren vastgelegd konden uploaden. Op deze manier wil de belangenvereniging de strijd aangaan met inbrekers.

Het Openbaar Ministerie (OM) uitte van meet af aan zijn zorgen over het initiatief. Het rechtsbeginsel ‘onschuldig tot het tegendeel is bewezen’ zou in het geding komen. Ook zou het uploaden van het beeldmateriaal de privacy van inbrekers schenden. Ook het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) was niet te spreken over de actie. "Er zijn heldere regels over de bescherming van persoonsgegevens, waar dit soort beelden ook onder vallen", aldus een woordvoerster van de organisatie.

Vanwege de kritiek ging de VEH om tafel zitten met het OM en de politie. Daarbij spraken de partijen af de doorgespeelde beelden aan de politie te overhandigen en te wachten met publicatie totdat de beelden waren vrijgegeven. De website is nog steeds online, maar het animo lijkt nog steeds aan de lage kant: slechts een handjevol mensen beschikt over beeldmateriaal of neemt de moeite om de beelden te uploaden.