Google is ondervindt stevige concurrentie van onder andere Facebook, Apple en Microsoft. Dat stelt voormalig CEO, Eric Schmidt naar aanleiding van een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik van de zoekgigant. Zo zouden Amerikaanze toezichthouders Google ervan verdenken eigen zoekresulatten een hogere positie te geven en hiermee hun monopoliepositie op de zoekmarkt te misbruiken.

Google’s zoekmachine heeft in Amerika een marktaandeel van circa 65 procent, in Europa zelfs 94 procent. Maar Google is niet dominant, vindt bestuursvoorzitter Eric Schmidt. "Google heeft verschillende sterke concurrenten", schrijft Schmidt in zijn brief. "Het bedrijf heeft geen van de kenmerken die ik associeer met een machtspositie."

Google ziet Facebook, Microsoft en Apple als de grootste concurrenten. Het sociale netwerk Facebook wordt steeds meer gebruikt voor het zoeken naar personen en bedrijven. De spraakherkenning Siri die geïntroduceerd is met iOS 5 op de nieuwe iPhone 4S zal naar verwachting ook een steeds grote concurrent worden. Volgens Schmidt krijgen Siri-gebruikers antwoord op vragen die ook via Google gesteld hadden kunnen worden.

In de brief ontkent Google zijn eigen diensten een hogere positie te geven in de zoekmachine. Bedrijven die om het onderzoek hebben gevraagd zijn niet tevreden met de bief van Schmidt. Volgens hen wordt er om de echte vraag heen gedraaid.