2min

Door diverse overstromingen die de afgelopen maanden in Thailand en andere delen van Azië hebben plaatsgevonden komen internetbedrijven als Facebook en Google in de problemen. Door de beperkte productiecapaciteit komt de opslagcapaciteit van deze bedrijven in het geding.

Dat zegt Meg Whitman, de nieuwe topman bij Hewlett Packard (HP). Volgens haar kloppen Google, Facebook en andere internetbedrijven die normaliter hun eigen servers bouwen nu bij HP aan om servers in te slaan. "Op dit moment bouwen ze geen servers, omdat ze geen harde schijven hebben. Daarom kloppen ze bij ons aan. Google, Facebook en andere bedrijven bellen ons nu, omdat zij niet in staat zijn om harde schijven te verkrijgen", aldus Meg Whitman op een persconferentie.

De afgelopen paar maanden hebben diverse overstromingen Thailand en andere delen van Azië zwaar getroffen. In de eerste plaats ondervindt de lokale bevolking in ernstige mate hinder van de overstromingen, maar ook producenten van harde schijven komen hierdoor in de problemen. Door de te hoge waterstand zijn deze bedrijven niet in staat om op volle toeren te draaien. Volgens de laatste berichten zullen de overstromingen de komende zes maanden nog voor problemen zorgen.

Whitman zegt dat ze met de vier grootste harde schijfproducenten heeft gesproken. Volgens haar hebben ze geen flauw idee wanneer de productiecapaciteit volledig hersteld is. Naar eigen zeggen heeft HP goed ingespeeld op de gebeurtenissen door begin oktober al voorraden op te kopen.

De CEO van HP voorspelt dat computer- en internetbedrijven het eerste en tweede kwartaal nog met tekorten zullen kampen. "Het zal nog een moeilijke tijd worden voor de industrie", aldus Whitman. Ook onderzoeksbureaus IDC en iSppuly voorspellen voorraadtekorten van ongeveer 25 procent het komende half jaar. Western Digital verwacht een tekort van maar liefst 75 procent. Ook Sony lijdt onder de overstromingen. Hierdoor was het Japanse elektronicaconcern niet in staat om overzeese voorraden op peil te houden, wat zijn impact had op de laatste kwartaalcijfers van het bedrijf.