De Zweedse overheid heeft het Kopimisme erkent als een geloof. Naast de Christenen, Islamieten en Boedisten zijn er nu ook die Kopimisten. De Kopimisten aanbidden echter geen god maar het kopiëren en delen van informatie.

Het vastleggen van het Kopimisme als geloof ging niet zonder slag of stoot. De aanvragers hebben in totaal drie keer de aanvraag ingediend en pas bij de laatste werd het geloof ook daadwerkelijk geaccepteerd.

Het Kopimisme is afgeleid van de term kopimi wat weer moeten worden gezien als ‘copy me’. In veel landen gelden er speciale regels voor godsdiensten en bijvoorbeeld kerken. Welke voordelen de oprichters van het Kopimisme proberen te behalen is nog onduidelijk, in elk geval kunnen ze alvast rekening op subsidie en enkele belastingvoordelen.

De KopiKerk zou op dit moment zo’n 3000 volgelingen hebben. Deze volgelingen staan echter niet boven de wet want het delen van auteursrechtelijk materiaal is ook in Zweden illegaal en dat geldt ook voor de Kopimisten. Al is de kans groot dat advocaten gaan proberen dat het delen van bestanden tot het geloof of de cultuur van het Kopimisme behoort.

Lees meer