2min

De Engelse website MCVUK heeft alle berichten van anonieme bronnen eens langs elkaar gezet en komt tot de conclusie dat de E3 gamebeurs de grootste en meest spectaculaire wordt van de afgelopen 17 jaar. Met zekerheid kan worden gesteld dat de uiteindelijke versie, prijs en lanceerdatum van Nintendo’s Wii U bekend zal worden gemaakt, maar als de berichten van anonieme bronnen kloppen dan krijgen we ook de opvolger van de Xbox 360 te zien en de PlayStation 4.

Drie nieuwe gameconsoles tegelijkertijd op de E3 beurs is in de afgelopen 17 jaar nog nooit voorgekomen. Er zijn echter wel voldoende aanwijzingen dat het dit jaar mogelijk gaat gebeuren. Er zijn al verschillende geruchten en berichten van gameuitgevers geweest die stelde dat de opvolger van de Xbox 360 op de E3 van 2012 zal worden gepresenteerd. De daadwerkelijke lancering van de nieuwe Xbox console zal waarschijnlijk ergens in de tweede helft van 2013 plaatsvinden.

Dan blijft uiteraard Sony over, over de PlayStation 4 zijn ook al diverse geruchten opgedoken, onder meer dat Sony druk bezig is met de ontwikkeling van de PlayStation 4. Ook was er het gerucht dat Sony de productie van de PlayStation 4 al in 2011 zou starten, die kans is echter enorm klein. Belangrijker is het bericht van een van de topmensen van Sony dat de PlayStation 4 niet opnieuw veel later dan de concurrentie moet komen. Dat is simpelweg niet goed voor de verkopen van de console en het marktaandeel.

De PlayStation 3 verscheen één jaar na de lancering van de Xbox 360 in de winkel en op dit moment zijn beide consoles ongeveer evenveel verkocht, dit terwijl de Xbox 360 een jaar langer op de markt is. Sony had dus mogelijk een veel groter aandeel kunnen hebben als het vrijwel gelijktijdig met de Xbox 360 de PlayStation 3 had gelanceerd. Dit is iets wat het bedrijf waarschijnlijk een tweede keer wil voorkomen.

Nu de geruchten over de komst van een opvolger van de Xbox 360 steeds hardnekkiger worden en de kans steeds groter wordt dat Microsoft de console tijdens de E3 zal presenteren, kan Sony niet achterblijven. Waardoor dit de eerste E3 wordt waarop er drie nieuwe consoles worden gepresenteerd.

Ook hebben Microsoft en Sony nog een appeltje te schillen met Nintendo, want waar Microsoft en Sony vochten om het marktaandeel op de consolemarkt was het uiteindelijk Nintendo die ermee aan de haal ging. Waar de Xbox 360 en PlayStation 3 beide ongeveer 60 miljoen keer over de toonbank gingen, wist Nintendo maar liefst 90 miljoen Wii-consoles te verkopen. De opvolger van de Wii, de Wii-U gaat eind 2012 in de verkoop en de Xbox 360 en de PlayStation 4 zullen waarschijnlijk op zijn vroegst een jaar later volgen, door beide consoles deze E3 al te presenteren zou dit de verkoop van de Wii-U flink kunnen temperen.