Hoewel verschillende geruchten de ronde deden omtrent het verschijnen van de Wii U, heeft Nintendo de lanceringsdatum officieel kenbaar gemaakt. Nog voor het einde van het jaar zal de nieuwe gaming console in de winkel liggen.

Dat maakte de president van Nintendo Satoru Iwata vandaag bekend. De Nintendo Wii U zal niet alleen in de Verenigde Staten gelanceerd worden: ook wij in Europa kunnen vanaf dan de nieuwe gaming console kopen. Ook Australië en Japan behoren tot de martken waar de Wii U nog voor het einde van het jaar in de winkelschappen zal liggen.

Hoewel Iwata geen exacte datum noemt, komt er met dit nieuws een einde aan alle speculaties over het verschijnen van de Wii U. Het is zeer aannemelijk dat de Wii U net voor de feestdagen in de markt zal verschijnen, omdat dit een tijdsperiode is dat consumenten op grote schaal consoles, games en andere elektronica aanschaffen. Dit was de strategie die Sony volgde bij het lancering van de PS Vita op 17 december in Japan. En deze bleek aanvankelijk succesvol: de eerste week, die slechts twee winkeldagen telde, gingen er zo’n 321.000 exemplaren over de toonbank. De tweede week zakte de verkoop al weer in naar 72.000, wellicht omdat diverse consumenten klaagden over technische problemen.

Het is niet te hopen dat Nintendo hetzelfde lot staat te wachten. Nintendo toonde de Wii U vorig jaar op de E3-beurs in Los Angeles. De nieuwe console werd niet met al te veel enthousiasme ontvangen door gamers en investeerders. Maar het gaming bedrijf heeft nog bijna een jaar de tijd om gamingliefhebbers op andere gedachten te brengen. Dan moet Nintendo wel zorgen dat het technische problemen tegen die tijd verholpen heeft. In september werd bekend dat de Wii U met de nodige hardwareproblemen kampt.

Het is eveneens te hopen dat Nintendo het financiële tij weet te keren met zijn nieuwe console. Vandaag maakte de fabrikant bekend dat het verlies verdrievoudigd is het afgelopen jaar. Een goed presterende en succesvol gaming console zou daar verandering in kunnen brengen.