Microsoft werkt aan een vernieuwd HTTP-protocol om de snelheid en veiligheid van het internet flink te verbeteren. Deze week zal HTTP 2.0 worden gepresenteerd aan The Internet Engineering Task Force (IETF), waar gesprekken plaatsvinden over de volgende versie van de HTTP-standaard.

De nieuwe standaard moet vooral leiden tot verbeterde prestaties voor zowel browsers als mobiele apparaten. Een doel is onder andere het terugbrengen van het benodigde aantal TCP (Transmission Control Protocol)-connecties. "De benadering die wij voorstellen richt zich op alle eindgebruikers van het web", zo blogt Jean Paoli, manager van interoperabiliteit strategie bij Microsoft.

Microsoft hoopt dat de standaard, genaamd HTTP Speed+Mobility, in juli 2013 voorgelegd kan worden voor goedkeuring. HTTP Speed+Mobility komt voort uit de industriestandaard WebSockets en Googles SPDY-protocol, dat voor 64 procent kortere laadtijden van webpagina’s moet zorgen en zal tevens aan het IETF worden gepresenteerd om ook opgenomen te laten worden in de uiteindelijke HTTP 2.0-standaard.

Google heeft reeds een SPDY-versie van zijn Chrome-browser ontwikkeld. De nieuwe standaard zal uiteindelijk sneller, goedkoper en milieuvriendelijker zijn.