2min

De nieuwe webstandaard http/s is goedgekeurd en gepubliceerd door de Internet Engineering Task Force (IETF). Dat betekent dat er na 16 jaar eindelijke een opvolger is voor de http/1.1-standaard. De nieuwe standaard zal voornamelijk veel snelheidswinst betekenen, maar het gaat nog wel even duren voordat de nieuwe standaard is ingeburgerd.

Alle webservers en browsers moeten worden aangepast om de nieuwe http/2-standaard te ondersteunen. Microsoft heeft al ondersteuning toegevoegd voor http/2 in zijn nieuwe Edge-browser, ook Mozilla heeft http/2 toegevoegd aan Firefox. Google heeft de ondersteuning klaar staan in Chrome maar heeft deze nog niet ingeschakeld. Het grote wachten is meer op alle webservers, tot die zijn bijgewerkt naar een nieuwe versie met ondersteuning voor http/2.

De nieuwe standaard is vrijwel volledig te danken aan Google, dat bedrijf ontwikkelde het SPDY-protocol (Speedy) en maakte dat vervolgens open source. Alle Google-diensten ondersteunen SPDY net als de Chrome-browser waardoor het bezoeken van Google-sites veel sneller ging. Daarna besloten ook enkele andere browsers en websites SPDY te gaan ondersteunen. Nu moet SPDY worden vervangen door http/2, aangezien http/2 gebaseerd is op SPDY. Dit zal enige tijd in beslag gaan nemen maar zodra veel webservers gaan overstappen zal Google ook de Chrome-browser laten overstappen op http/2 en dan zal het waarschijnlijk snel gaan.

Via http/2 is het mogelijk om meerdere verzoeken te bundelen en naar de webserver te sturen, ook kan er compressie worden toegepast op header-informatie en werkt http/2 veel efficiënter met encryptie. Dit alles zorgt voor een veel snellere verbinding, de grootste snelheidswinst is te merken bij beveiligde verbindingen.