2min

Als je een website bezoekt op het internet dan wordt er gebruik gemaakt van de HTTP-webstandaard om verbinding te maken met een server die vervolgens de website verstuurt naar je browser. Deze webstandaard is inmiddels al 16 jaar oud en is eigenlijk al jaren aan vernieuwing toe maar nu gaat het ook eindelijk gebeuren.

HTTP betekent officieel Hypertext Transfer Protocol (HTTP) en werd in de jaren 90 ontwikkeld zodat computers websites konden laden. Inmiddels is HTML, de taal waarin websites worden opgebouwd, flink gegroeid en zijn de mogelijkheden enorm toegenomen. Iets wat eigenlijk niet verandert is, is de manier waarop websites worden afgeleverd op de computer, hiervoor wordt HTTP versie 1.1 gebruikt die in 1999 werd ingevoerd.

De afgelopen jaren heeft vooral Google geprobeerd om HTTP te verbeteren en presenteerde in 2009 het SPDY-protocol, kort voor Speedy. Het doel was om HTTP te versnellen en efficiënter te maken, dat is inmiddels gebeurd en bijna alle grote browsers ondersteunen SPDY net als veel websites. De nieuwe HTTP 2.0-webstandaard is vrijwel volledig gebaseerd op SPDY en zal ervoor gaan zorgen dat alle websites en browser-ontwikkelaars het gaan ondersteunen.

Een ander groot voordeel van het nieuwe protocol is dat beveiligde websites via een HTTPS-verbinding niet langer extreem vertragen. Het wordt nu veel interessanter om gebruik te maken van een beveiligde website. Zowel Google als Mozilla hebben al aangegeven in de volgende versie ondersteuning te bieden voor HTTP 2.0. Het zal echter wat langer duren voordat ook alle webservers ondersteuning bieden voor de HTTP 2.0-standaard.