1 min

Mozilla heeft bekendgemaakt dat de nieuwste versie van Firefox, Firefox 36, al volledige ondersteuning biedt voor de nieuwe versie van het http-protocol, http 2.0. Daarmee is het de eerste browser die de nieuwe versie al ondersteund. Microsoft zal Internet Explorer 11 in Windows 10 ook direct voorzien van ondersteuning voor http 2.0. Google wacht nog even af met Chrome.

De nieuwste versie van Firefox wordt op dit moment uitgerold en biedt gebruikers direct ondersteuning voor http 2.0. Het probleem is alleen dat veel websites nog helemaal niet klaar zijn voor dit nieuwe protocol want het is vorige week pas definitief geworden. Het zal dus nog even duren voordat Firefox-gebruikers er ook echt profijt van hebben. Microsoft heeft aangegeven dat het Internet Explorer 11 in Windows 10 zal voorzien van http 2.0, ook de nieuwe browser van Microsoft, Project Spartan, zal het protocol gaan ondersteunen.

Google heeft aangegeven dat het de http 2.0-ondersteuning al wel klaar heeft maar nog even wacht met het standaard inschakelen van het protocol. Chrome ondersteunt namelijk ook het eigen SPDY-protocol waarop http 2.0 grotendeels is gebaseerd, Google wacht op het ideale moment waarbij serverbeheerders afscheid hebben genomen van SPDY en http 2.0 hebben geïmplementeerd.

Het grote voordeel van het nieuwe http 2.0-protocol is dat het een heel stuk sneller is waardoor websites sneller ingeladen kunnen worden. De vorige versie van het http-protocol was inmiddels al 16 jaar oud.