Samsung heeft er een nieuwe rechtszaak bij, waar het Koreaanse bedrijf zich druk om kan gaan maken. Maar liefst 18 topatleten die deelnemen aan de komende Olympische Spelen in London hebben besloten het bedrijf aan te klagen. De atleten gaan over op actie naar aanleiding van een applicatie die Samsung ontwikkelde.

Middels deze applicatie is het voor gebruikers mogelijk om met behulp van hun Facebook-account te zien hoe zij zijn ‘verbonden’ met de desbetreffende atleten. In essentie wordt getoond wat de kortste connectie is met de sporters, qua vrienden. De sporters zijn het niet eens met het gebruik van hun namen en afbeeldingen, zij hebben hier namelijk geen toestemming voor gegeven.

Volgens Samsung zijn er maar liefst 10.000 atleten in de database opgenomen, waarvan een deel niet meer acties is. Het gaat om sporters van zowel de Olympische Spelen als de Paralympics. Van deze 10.000 sporters zijn dus in ieder geval achttien niet tevreden met Samsung’s actie.

De rechtszaak werd woensdag ingediend bij de rechtbank van Los Angeles. In de aanklacht wordt melding gemaakt van het gebruik van namen en afbeeldingen zonder toestemming. Volgens de aanklacht zou Samsung tevens de indruk wekken dat deze sporters een affectie hebben met Samsung-producten. In interviews zou Samsung zelfs aangeven dat de applicatie ontwikkeld is om een positiever beeld te creëren rondom Samsung. Volgens de wet van Californië zijn dit soort praktijken verboden wanneer er geen toestemming wordt gegeven. De atleten lijken daarom wel een punt te hebben.

Veel sporters leven voor een groot deel van deals met grote merken. Een aantal hiervan heeft dan ook deals met concurrenten van Samsung en ziet deze overeenkomst in gevaar komen dankzij het gebruik van hun naam en afbeelding in Samsung’s app.

Samsung heeft aangegeven dat het bedrijf teleurgesteld is door deze rechtszaak. De Koreaanse fabrikant geeft aan dat er gedurende een jaar nauw is samengewerkt met het United States Olympic Committee en dat de procedures van dit comité zijn gevolgd wat betreft communicatie met de atleten. Samsung heeft naar eigen zeggen een mail rondgestuurd met informatie over de app. Atleten zouden in een antwoord met bijgevoegde brief kunnen uitschrijven voor de applicatie. Een deel van de atleten geeft aan de brief niet te hebben ontvangen, er zijn ook vier atleten die zeggen dat ze een uitschrijvingsbrief terugstuurden, maar alsnog in de applicatie werd betrokken.