1 min

De Amerikaanse senaat gaat de aantijgingen van Mozilla met betrekking tot de ontwikkelbeperkingen voor webbrowsers op Windows RT onderzoeken. Microsoft zou alleen zijn eigen Internet Explorer 10 webbrowser op de ARM-variant van Windows 8 toelaten.

Vorige week stelde Mozilla, de ontwikkelaar van Firefox, dat Microsoft de toegang tot de noodzakelijke API’s tegenhoudt, die volgens Mozilla nodig zijn om een browser te ontwikkelen die met Internet Explorer 10 kan concurreren op de ARM-apparaten. De API’s zouden nodig zijn om snel JavaScript te kunnen renderen. Ook om plug-ins en tabs te kunnen isoleren is toegang tot deze API’s nodig.

Anonieme medewerkers van Herb Kohl, senator van de Amerikaanse Senaatscommissie voor concurrentie en consumentenrechten melden dat de kwestie onderzocht wordt.

Google zegt dat het de bezorgdheid van Mozilla deelt. Microsoft wil niet reageren op Mozilla’s beschuldigingen. Doordat er nu een onderzoek loopt in de VS is de kans groot dat er een soortgelijk onderzoek in Europa volgt. Deze kans wordt nog groter als de Amerikaanse Senaat besluit om op te treden tegen Microsoft en dus Mozilla in het gelijk stelt.