Naast WiiVerse heeft Nintendo op de eerste dag van de E3-beurs ook een nieuw ontwerp van de controller voor de Wii U getoond. Deze controller krijgt de naam Wii U GamePad.

Ten opzichte van het prototype heeft Nintendo een aantal kleine wijzigingen aangebracht aan de controller. In plaats van zogeheten circle pads heeft Nintendo er bij de productversie voor gekozen om volwaardige analoge sticks te introduceren. Niet alleen reageeren deze nu beter op de aanwijzingen van de gamer: tevens kunnen zij deze knop voortaan indrukken, een feature die de analoge sticks van PlayStation-consoles ook kennen (L3 en R3). Beide sticks zijn verder naar links en rechts geplaatst dan op het proefmodel het geval was.

De vierpuntsdruktoets aan de linkerzijde is iets dichter naar het scherm toe geplaatst op de productversie. De Start- en Select-knop waren aanvankelijk onderin geplaatst, links en rechts van de Home-knop. Bij de definitieve versie van de controller heeft de gameontwikkelaar ervoor gekozen om deze onder de A, B, X en Y-knoppen te plaatsen. Daarnaast heeft Nintendo een geheel nieuwe knop aan aangebracht: de NFC Reader/Writer. Hiermee is het mogelijk om data te lezen of over te schrijven van en naar de GamePad. Met de TV Control-knoppen kunnen gamers de GamePad ook als een volwaardige afstandsbediening voor de televisie gebruiken.

Naast de voorkant heeft Nintendo ook de achterzijde van de GamerPad aangepast. De achterkant is niet langer plat, zoals bij het prototype nog het geval was. Nintendo heeft ervoor gekozen om extra versteviging aan de linker- en rechterkant aan te brengen, zodat de vorm van de controller ergonomisch gezien beter verantwoord is.

Twee weken geleden lekte via Twitter een foto uit van de wijzigingen aan de Wii U controller. Deze bron had het, zo blijkt achteraf, het bij het juiste eind.