2min

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil niet dat individuele MegaUpload-gebruikers toegang tot hun data krijgen, zolang het onderzoek naar Kim Dotcom loopt. Het verstrekken van de data aan Kyle Goodwin, een gebruiker die eerder zijn data terugclaimde, is dan ook onverstandig.

Dat staat in documenten die het Amerikaanse ministerie van Justitie vorige week vrijdag heeft ingediend. CNET beschikt over deze documenten. Diverse partijen zijn al maanden verwikkeld in deze ingewikkelde juridische kwestie. Kim Dotcom, de oprichter van MegaUpload, en Electronic Frontier Foundation (EFF), de belangenbehartiger van digitale rechten, vinden dat leden toegang moeten krijgen tot hun data.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil daar niets van weten, omdat deze data mogelijk bewijs is in deze kwestie. De Motion Picture Association of America (MPAA), vertegenwoordiger van de film- en muziekindustrie, zag daar aanvankelijk ook niets in, maar gaf vorige week aan dat het bij nader inzien geen problemen heeft om legale content terug te geven aan de rechtmatige eigenaren.

Kyle Goodwin was een individuele gebruiker van MegaUpload. Hij gebruikte de servers van het internetbedrijf om zijn video’s als back-up op te slaan. Hij betaalde 80 euro voor een Premium-abonnement voor twee jaar, maar na slechts enkele dagen werd de website uit de lucht gehaald. Sindsdien doet de man zijn best om zijn eigen video’s opnieuw te bemachtigen.

Het verstrekken van content aan gebruikers schept volgens het ministerie van Justitie een onwenselijk precedent. Ook het financieren van het overeind houden van de servers van MegaUpload acht het ministerie onverstandig: dat is de verantwoording van het hostingsbedrijf Carpathia. Het bedrijf liet al enige tijd terug weten dat de kosten voor het beschikbaar houden van de content 9000 dollar per dag kost. Het hostingsbedrijf zegt al meer dan een half miljoen dollar aan onkosten te hebben gemaakt.

Kim Dotcom wordt verdacht van het faciliteren van piraterij, leidinggeving aan een criminele organisatie, witwaspraktijken en fraude. Daarmee hebben ze naar schatting zo’n 500 miljoen dollar verdiend. Als Dotcom schuldig wordt bevonden, kan hij tot 20 jaar gevangenisstraf krijgen. De Verenigde Staten hebben begin maart een uitleveringsverzoek ingediend bij de rechtbank van Nieuw-Zeeland. In augustus zal de desbetreffende hoorzitting plaatsvinden.