Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie ziet geen heil in een plan van telecomproviders om contentaanbieders mee te laten betalen voor het doorgeven van data richting mobiele gebruikers.

Maxime Verhagen maakt dit standpunt kenbaar middels een open brief aan de Tweede Kamer. In deze brief beantwoordt de Minister een aantal vragen over de wet rond netneutraliteit. In juni dienden verschillende Europese telecomproviders een voorstel in bij de Internaionale Telecommunicatie Unie (ITU), waarmee ze in staat zouden zijn om contentaanbieders kosten te rekenen voor het aanbieden van data via mobiele netwerken. De telecomproviders dachten onder andere Google, Apple en Facebook te belasten met een deel van de kosten voor de diensten van de providers.

Het idee van de telecomproviders is volgens Verhagen niet levensvatbaar en daarbovenop is het in strijd met de netneutraliteitswet van Nederland, omdat de kans bestaat dat providers er voor kiezen om sommige content niet door te sluizen naar mobiele bezoekers. Ook komt de innovatie op het gebied van mobiele technieken in het geding door de extra kosten voor contentaanbieders.