2min

Google heeft afgelopen week alweer Google Chrome versie 21 uitgerold. Google blijft de browser in een zeer hoog tempo doorontwikkelen en heeft in versie 21 weer een grote aanpassing gedaan. De ingebouwde Flashplayer in Chrome draait voortaan vanuit een sandbox. Hierdoor is de browser meteen een heel stuk veiliger.

Vanaf Chrome 21 is de Flashplayer in Chrome een heel stuk veiliger voor Windows-gebruikers. In Chrome 20 deed Google al hetzelfde voor de Linux-gebruikers, ook daar draait flash sindsdien vanuit een sandbox. Alleen de Mac OS X-gebruikers beschikken nog niet over de nieuwe beveiligde Flashplayer maar Google heeft aangegeven dat het hard werkt om deze methode ook op Mac OS X beschikbaar te maken.

Adobe’s Flashplayer is een van de meest gebruikte plugins op vrijwel elke computer maar ook meteen één van de meest onveilige. De Flashplayer heeft geen goede reputatie wanneer het gaat om beveiliging maar deze nieuwe variant die door Google samen met Adobe is ontwikkeld geeft de Flashplayer een extra stevige verdedigingslaag.

Nu Flash vanuit een sandbox opereert heeft het geen toegang meer tot andere bestanden en bronnen op de computer, waardoor misbruik maken van Flash ineens een stuk moeilijker wordt. Met het toevoegen van deze sandbox hebben Google en Adobe ook wat mogelijkheden gevonden om de Flashplayer sneller en stabieler te maken. Zo crasht de Flashplayer 20 procent minder en gaat de rendering via de videokaart een stuk soepeler.

Als je als Windows gebruiker nog niet op Chrome 21 draait dan is het verstandig om snel te upgraden. Mac OS X-gebruikers kunnen waarschijnlijk vanaf Chrome 22 of Chrome 23 gebruik gaan maken van deze vernieuwde Flashplayer.