Microsoft heeft op zijn officiële Windows Phone-blog meer details naar buiten gebracht over het vergrendel- en startscherm van Windows Phone 8. Onder andere het ruimtegebruik van het nieuwe startscherm komt aan het licht.

Josh Philips, één van de programmamanagers van Microsoft, stelt dat Windows Phone meer ‘negatieve’ ruimte gebruikt in verhouding met Android en iOS. Dit Philips komt tot deze conclusie omdat Microsoft de nadruk wil leggen op de content van de gebruiker. "In Windows Phone 8 wilden we nog meer interface-elementen weglaten, dit om meer ruimte te creëren voor content. De pijl die je voorheen in Windows Phone 7 naar de applicatielijst bracht, is verplaatst en de vrije ruimte aan de rechterzijde van het startscherm is ook verdwenen. Deze veranderingen zorgen voor meer ruimte, zodat er meer en grotere tegels ingezet kunnen worden.", aldus Phillips.

Verder wordt er in de blog ook aandacht besteed aan de toevoeging van kleur aan het startscherm en aan de functie waarmee gebruikers hun Live-tegels kunnen vergroten of verkleinen. Ook geeft Phillips uitleg over de vier-kolommen layout voor het startscherm. "De afgelopen maanden hebben we honderden ontwerpen getest, een drie-kolommen layout bleek niet flexibel genoeg en een layout met vijf kolommen maakte tegels te klein om te lezen en makkelijk te selecteren. Uiteindelijk bleek een layout met vier kolommen precies goed te zijn. Elke applicatie ondersteunt een kleine- en middelgrote tegel, alleen applicaties die iets nuttigs tonen bieden de mogelijkheid om een grote tegel in te stellen".

In een Q&A geeft Danielle Ellbogen, eveneens programmamanager bij Microsoft, meer informatie over het vergrendelscherm van Windows Phone 8. Onder andere het personaliseren van het vergrendelscherm komt aan bod. "Waar we eerder standaard de kalender lieten zien in de gedetailleerde statusruimte op het vergrendelscherm, kunnen gebruikers nu zelf kiezen waar ze deze ruimte mee opvullen. Dit kan met onder andere e-mail, tekstberichten of gemiste oproepen. De ruimte op het vergrendelscherm is vergelijkbaar met een grote tegel in het startscherm."

Verder stelt Danielle Ellbogen ook dat de afbeelding op het lock-scherm automatisch kan veranderen, zo zou je bijvoorbeeld elke 30 minuten een nieuwe foto uit een fotoalbum op Facebook kunnen tonen.