1 min

Steeds meer functionaliteiten in bijvoorbeeld smartphones van bijvoorbeeld Google, Apple, Samsung en LG kunnen met de stem worden aangestuurd, maar ook Microsoft zit niet stil. Het bedrijf uit Redmond heeft een grote ontwikkeling uit de doeken gedaan: software waarmee gesproken taal omgezet kan worden in een andere taal.

Het Research and Development-team van Microsoft heeft de afgelopen periode aan eigen software gewerkt die mogelijk een grote verandering kan betekenen in hoe mensen van verschillende afkomst met elkaar moeten communiceren. Bij monde van Microsoft’s Rick Rashid werd de stemherkenningssoftware van het bedrijf gepresenteerd. Het principe is voor de gebruiker redelijk simpel. Er wordt een zin in de eigen taal gesproken en diezelfde zin wordt vervolgens in de taal van de ontvanger uitgesproken door een synthetische stem.

In de presentatie van Microsoft wordt getoond hoe de software Engels kan omzetten in Chinees en de tekst vervolgens kan uitspreken. Het wordt echter nog interessanter, want Rick Rashid heeft het systeem een uur lang ingesproken en daardoor weet het systeem de klank van de stem van Rashid te gebruiken om in het Chinees zijn invoer uit te spreken.

Hoewel de techniek nog niet perfect is en nog fouten maakt, is het opnieuw een geweldige ontwikkeling voor spraakherkenning. Een betere samenwerking tussen mensen die geheel verschillende talen spreken lijkt in het verschiet te liggen.