1 min

De PVDA zet de deur open voor een downloadverbod. De partij was een jaar geleden nog tegenstander van het verbod, waardoor er op een andere manier gecompenseerd moest worden door middel van de thuiskopieheffing.

PVDA-kamerlid Jeroen Recourt, wil diegenen aanpakken die geld verdienen aan het illegaal aanbieden van content. Hij geeft daarbij aan dat dit nu ook al gebeurt en daarom is er geen downloadverbod nodig. Toch is de ommezwaai van de partij een signaal voor staatssecrataris Fred Teeven om opnieuw te verkennen hoe een downloadverbod bewerkstelligd kan worden.

Teeven geeft aan dat het duidelijk was dat in december vorig jaar een meerderheid van de kamer tegen een downloadverbod was. Teeven geeft aan: "Sindsdien heb ik stilgezeten, maar nu word ik duidelijk weer een kant op gestuurd. Ik heb goed naar de PVDA geluisterd. Het is een nieuwe denkrichting, met alle mitsen en maren."

Teeven geeft daarnaast aan dat het succes van een downloadverbod gekoppeld is aan het legale aanbod en de handhaving daarvan. Als de plannen doorgaan, zal het naar alle waarschijnlijkheid het einde van de thuiskopieheffing inluiden. Eerder deze week ontstond grote commotie rondom de thuiskopieheffing omdat een groot aantal hardwarefabrikanten zoals Samsung, Acer en Asus de Nederlandse Staat voor het gerecht sleepten voor de regeling.