Microsoft biedt officieel geen ondersteuning meer voor de Flashplayer in Internet Explorer 10 binnen Modern UI. Toch is het mogelijk om Flash te gebruiken binnen deze versie van IE10. Dit kan door de ingebouwde maar beperkte Flash-ondersteuning in IE10. Om hier gebruik van te maken moet Microsoft de domeinnaam echter toevoegen aan een lijst. Nu Windows 8 enkele maanden op de markt is blijkt dat deze lijst explosief is gegroeid en er al ruim 4000 websites op deze lijst staan.

Microsoft is met Internet Explorer 10 voor de Modern UI gestopt met de ondersteuning voor browserplugins, plugins werken alleen nog in de desktopversie van de browser. Het grootste slachtoffer van deze beslissing is de Flashplayer. Het is onmogelijk om nog een volledige Flash-ervaring te bieden in Internet Explorer 10 voor Modern UI maar Microsoft kan een website wel toevoegen aan een whitelist, waardoor een website wel voor een groot gedeelte alsnog gebruik kan maken van Flash.

Uit een nadere bestudering blijkt dat veel grote internationale maar ook Nederlandse websites al zijn toegevoegd aan deze ‘whitelist’, waardoor Flash-applicaties wel werken in de Modern UI IE10-browser. De Flash-ondersteuning die Microsoft biedt in Internet Explorer 10 is echter wel beperkt en om op de whitelist te komen dient de website aan bepaalde eisen te voldoen en worden aangemeld bij Microsoft.

Zo moet de website voornamelijk uit HTML bestaan en mag Flash alleen iets extra’s bieden. Mogen de Flash-applicaties geen aanslag plegen op het batterijverbruik en moeten de Flash-applicaties niet afhankelijk zijn van touch-input.

Ook heeft Microsoft bepaalde functionaliteiten uit Flash gehaald in Internet Explorer 10. Zo zijn alle vormen van touch-besturing verdwenen, is het niet mogelijk om de camera of microfoon via Flash te gebruiken, maar ook printen en dubbelklikken worden niet langer ondersteund. Microsoft biedt dus Flash-ondersteuning, hetzij beperkt.

De lijst die Microsoft heeft opgesteld met Flash-websites die ondersteunt worden door IE10 bevat inmiddels ruim 4300 domeinnamen, waarvan 40 .nl-domeinnamen en de lijst groeit elke maand met z’n duizend nieuwe domeinnamen. Mocht je de eigenaar zijn van een website waarbij Flash wel degelijk van belang is, dan kan je je domeinnaam hier aanmelden.